Όπως είναι γνωστό σε όλους, πλέον website μπορεί να φτιάξει ο καθένας μας χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις. Αν η ανάγκη για online παρουσία σε κάποιες επιχειρήσεις γίνεται αισθητή τώρα σε κάποιες άλλες ήταν αναγκαία πολλά χρόνια πριν. Κάποια στιγμή η επιχείρηση νοιώθει πως η online παρουσία της θέλει ανανέωση, ανακαίνιση, φρεσκάρισμα. Τι πρέπει να γίνει; Επανασχεδιασμός ιστοσελίδας (Website redesign) με έμφαση στο SEO!
Επανασχεδιασμός ή redesign! Κατά τη διαδικασία επανασχεδιασμού και άσχετα αν προηγούμενα είχε αναλάβει την ιστοσελίδα κάποιος SEO expert, είναι μερικά βασικά σημεία που πρέπει να προσέξετε για να μην ακυρώσετε ότι SEO αξία έχει αποκτήσει το website σας το προηγούμενο διάστημα. Είναι πολλοί πελάτες που δεν ενημερώνουν την digital marketing εταιρία τους για τον επανασχεδιασμό της ιστοσελίδας τους παρά μόνο αφού αυτός ολοκληρωθεί.
Θα προσπαθήσω να καλύψω και να σας παρουσιάσω, όλους τους SEO ελέγχους που πρέπει να γίνουν ώστε το παλιό σας website όχι μόνα να μην χάσει τη φήμη του στις μηχανές αναζήτησης αλλά να την μεταβιβάσει στο νέο ακόμα και σε περιπτώσεις ολικού επανασχεδιασμού.
Γιατί να προσέξουμε να γίνει επανασχεδιασμός ιστοσελίδας με εμφαση στο SEO;
Απλά, γιατί είναι σημαντικό και έχετε πολλά να χάσετε αν παραλείψετε να γίνει επανασχεδιασμός ιστοσελίδας ή eshop δίνοντας έμφαση στο SEO.
Ας υποθέσουμε ότι ο ιστότοπός που θέλετε να τον επανασχεδιάσετε είναι εξαιρετικός. Οι κατατάξεις είναι υψηλές και η οργανική κίνηση ικανοποιητική. Θέλετε πραγματικά να ακυρώσετε όλη αυτή τη σκληρή δουλειά; Δεν το υποθέτω.
Ακόμα και στις περιπτώσεις που δεν έχουν γίνει ποτέ εργασίες SEO στο website και ο επανασχεδιασμός γίνεται λόγω παλαιότητας, ακόμα και τότε, αν πραγματοποιηθεί σωστά η μετάβαση, είναι πάρα πολύ μεγάλο το SEO κέρδος που μπορεί να αποκτήσει το νέο website.
Παράδειγμα ο παρακάτω πελάτης. Από την ημέρα που έγινε η αλλαγή (στον κόκκινο κύκλο) φαίνεται να υπάρχει μια απώλεια για τις επόμενες δύο μέρες ενώ στη συνέχεια σταθεροποιείται και πολύ σύντομα αυξάνεται.

Ο σωστός επανασχεδιασμός (redesign) δίνει μεγάλη σημασία στο SEO όφελος που μπορεί να αποκτήσει το νέο website.
Γίνεται αμέσως κατανοητό πως ο επανασχεδιασμός μπορεί να είναι μία ευκαιρία για να βελτιώσετε την απόδοση ενός ιστότοπου, όπως έκανε ο συγκεκριμένος πελάτης.
Παρακάτω περιγράφω μερικά βήματα που μπορούν να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τον παλιό και τον νέο ιστότοπό σας από άποψη SEO. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας όταν αλλάζετε την ιστοσελίδα σας και θα καλύψω πλήρως τον τρόπο με τον οποίο θα διασφαλιστεί ότι η εταιρεία ανάπτυξης ιστοσελίδων που θα αναλάβει τον επανασχεδιασμό και είναι υπεύθυνη για τη σημαντική εργασία SEO που πρέπει να γίνει στο website σας, θα τον πραγματοποιήσει σωστά.
Οι παρακάτω πληροφορίες θα διασφαλίσουν ότι η δομή, οι διευθύνσεις URL, οι τίτλοι σελίδας, οι μετα-περιγραφές και όλα τα στοιχεία αντιστοιχούν σωστά μεταξύ τους. Σε αυτή τη φάση πρέπει να βρίσκονται online και το παλιό website αλλά και το νέο.
Δώστε σημασία στο SEO
Σκεφτείτε SEO. Πολλοί πελάτες δε δίνουν σημασία στην επίδραση που θα έχει ο επανασχεδιασμός στο website τους. Δε φταίνε! Αυτό συμβαίνει μόνο επειδή υπάρχουν κατασκευαστές ιστοσελίδων που από άγνοια κυρίως δε γνωρίζουν για να τους ενημερώσουν. Επανασχεδιασμός ιστοσελίδας και eshop (Website & eshop redesign) με εμφαση στο SEO, ΠΑΝΤΑ!
1ο Βήμα – Σκανάρουμε το website
Είναι άκρως αναγκαία διαδικασία καθώς θα εξασφαλίσει πως θα γνωρίζουμε τη δομή του website αυτή τη στιγμή, πριν την αλλαγή. Η λίστα με όλα τα URL, τους τίτλους και τις μετα-περιγραφές περιέχει ζωτικής σημασίας πληροφορίες για το νέο website.
2ο Βήμα – Ελέγξτε τον παλιό ιστότοπο
Ο έλεγχος γίνεται για να εντοπιστούν και να διορθωθούν πιθανά προβλήματα. Στην ουσία φαίνεται ποιες σελίδες άρεσαν στη Google και ποιες ήθελαν βελτίωση. Τα υπόλοιπα θα διατηρηθούν όπως είναι. Εμείς στη Front Page, όταν επανασχεδιάζουμε το website πελάτη μας, πραγματοποιούμε τους παρακάτω ελέγχους. Κάποιες φορές αξίζει να ελέγξεις περισσότερα, αλλά πρόκειται για ελέγχους υψηλού επιπέδου:
- Σελίδες χωρίς τίτλο
- Διπλότυποι τίτλοι σελίδας
- Τίτλοι σελίδας μεγαλύτεροι από 512 pixel
- Τίτλοι σελίδας μικρότεροι από 200 pixel
- Απουσία ετικετών H1
- Διπλές ετικέτες H1
- Πολλαπλές ετικέτες H1
- Σελίδες χωρίς μετα-περιγραφές
- Σελίδες με διπλότυπες μετα-περιγραφές
- Μέτα περιγραφές μεγαλύτερες από 923 pixels
- Canonical tags
- Κανικοποίηση
- Διακεκομμένοι εσωτερικοί / εξωτερικοί σύνδεσμοι
- Κείμενα alt εικόνων
Θα πρέπει επίσης να ελέγξετε τα:
- XML Sitemap
- Robots.txt
- Διπλότυπο περιεχόμενο
- Τις σελίδες στο ευρετήριο της Google
- Την ταχύτητα και απόδοση του ιστότοπου
- Τη δομή της διεύθυνσης URL
- Τη ταχύτητα και την απόδοση του ιστότοπου χρησιμοποιώντας πχ.: τα εργαλεία PageSpeed της Google
Αυτά τα δεδομένα σας δίνουν μια πολύ καλή εικόνα σχετικά με το τι κάνει καλά ο ιστότοπος και ποιοι τομείς χρειάζονται βελτίωση.
3ο Βήμα – Προσθέστε ετικέτα noIndex στο νέο website
Το βήμα είναι απλό και σημαντικό γιατί εξασφαλίζει πως το νέο website δε θα ευρετηριαστεί από τη Google, τη Bing και τις άλλες μηχανές αναζήτησης πριν ολοκληρωθεί ο επανασχεδιασμός ιστοσελίδας. Η ετικέτα noindex μπορεί να προστεθεί στην περίπτωση ενός wordpress website από τις επιλογές τσεκάροντας την επιλογή : “Να απαγορεύεται σε μηχανές αναζήτησης η ευρετηριοποίηση του ιστότοπου”.

Αυτό θα προσθέσει στο header της ιστοσελίδας την ετικέτα:

Μια άλλη επιλογή για να απαγορεύσετε στις μηχανές αναζήτησης την ευρετηριοποίηση του ιστότοπου είναι να το δηλώσετε στο robots.txt. Αυτό είναι δυσκολότερο να γίνει εξού και η υπάρξη επιλογής στα περισσότερα CMS.
Προσθέστε
User-agent: *
Disallow: /
Αν το website σας δεν είναι φτιαγμένο με κάποιο CMS προσθέστε την παραπάνω ετικέτα “robots” στο <head> όλων των σελίδων.
4ο Βήμα – Σκανάρουμε το νέο website
Όσο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε τη δομή του παλιού website άλλο τόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε και τη δομή του νέου. Για τα σκαναρίσματα χρησιμοποιήστε ένα crawler όπως το Screamingfrog. Αποθηκεύστε τα αποτελέσματα και από τις δύο εκδόσεις με διαφορετικές ονομασίες και χρησιμοποιήστε το Excel για να μπορέσετε να συγκρίνετε και να εντοπίσετε εύκολα τις διαφορές ανάμεσα στις δύο ιστοσελίδες.
5ο Βήμα – Αναλύστε τα δεδομένα
Έχοντας συγκεντρώσει όλα τα δεδομένα από το παλιό και το νέο website σε ένα φύλο εργασίας του Excel πραγματοποιείστε σταδιακούς επαναλαμβανόμενους ελέγχους σε όλες τις ετικέτες , τα περιεχόμενα και τα links ώστε όλα να ταιριάζουν μεταξύ τους.
Μόλις ολοκληρωθούν όλοι οι έλεγχοι, ο επανασχεδιασμός ιστοσελίδας ή eshop μπορεί να ξεκινήσει. Είμαστε έτοιμοι να μεταφέρουμε το παλιό website στο νέο.
Μην ξεχνάτε να χρησιμοποιήσετε σωστά 301 redirects. Παρότι με την ανακατεύθυνση θα χαθεί το 10%-30% της αξίας του συνδέσμου θα δώσετε στις μηχανές αναζήτησης τη δυνατότητα να μεταφέρουν στον νέο ιστότοπο την αξία που είχε αποκτήσει ο παλιός μέσα από τις SEO κινήσεις που είχαν γίνει ή από το πέρασμα του χρόνου.
Αφού έχετε κάνει όλες τις συγκρίσεις ανάμεσα στις δύο τοποθεσίες και πλέον έχετε έτοιμη τη δομή της νέας ιστοσελίδας, μπορείτε να δώσετε τα στοιχεία στην εταιρία κατασκευής ιστοσελίδων που έχει αναλάβει την διεκπεραίωση του έργου ανακατασκευής για να ξεκινήσει ο επανασχεδιασμός ιστοσελίδας ή eshop.
Δεν σταμάταμε εδώ
Αφού ολοκληρωθεί o επανασχεδιασμός ιστοσελίδας, επιτρέπουμε στις μηχανές αναζήτησης να ευρετηριοποιήσουν την ιστοσελίδα ακολουθώντας τις αντίστροφες ενέργειες από αυτές που περιγράφονται στο 2ο βήμα.
Ελέγχουμε την κατάταξη στα αποτελέσματα αναζήτησης
Ο επανασχεδιασμός ιστοσελίδας έχει αποτύχει αν μια λέξη κλειδί έπεσε από την πρώτη σελίδα στην εικοστή. Τότε κάτι έχει πάει στραβά.
Τι να αποφύγετε σε κάθε περίπτωση
Σε καμία απολύτως περίπτωση δεν δεχόμαστε να γίνουν κινήσεις που ακυρώνουν το παλιό μας website, όπως πχ. να αλλάξουμε domain name εγκαταλείποντας το παλιό. Απευθυνθείτε σε πραγματικούς επαγγελματίες σχεδιαστές. Όπως έχω αναφέρει στην αρχή του άρθρου, website το σήμερα μπορεί ο καθένας να κατασκευάσει. Ένας αδαής κατασκευαστής μπορεί να κάνει μεγάλη ζημιά στην online επιχείρησή σας, κατί για το οποίο δεν είναι υπεύθυνος ο πελάτης αφού δεν είναι δουλειά του να γνωρίζει. Δώστε μεγάλη σημασία : επανασχεδιασμός ιστοσελίδας και eshop (website redesign) με εμφαση στο SEO!
Παραδείγματα καταστροφικού ανασχεδιασμού υπάρχουν πολλά! Σε καμία περίπτωση δεν εγκαταλείπουμε το domain name μας! Ακόμα και στην περίπτωση που θέλουμε να το αλλάξουμε. Με ένα απλό 301 redirect φροντίζουμε για τη σωστή ανακατεύθυνση του παλιού ονόματος στο νέο.
Καλύτερα τις αποφάσεις για την online παρουσία σας να τις παίρνουν ειδικοί επαγγελματίες που γνωρίζουν τι κάνουν και εργάζονται για την online επιτυχία του πελάτη τους.
Είναι αναγκαίος ο επανασχεδιασμός ιστοσελίδας ή eshop; Απευθυνθείτε στους ειδικούς της Front Page να τον αναλάβουν. Επιλέξτε παρακάτω: